Il y a longtemps, j'avais trouvé une version française superbe, qui goûtait vraiment les noisettes, à la Confiserie Louise Décarie sur St-Denis. La confiserie ayant fermée, j'ai dû me débrouiller autrement.
Après plusieurs essais/erreurs, j'ai finalement réussi une version maison excellente.
Le secret c'est la Pralinoise, un chocolat praliné français. On le trouve au Douceurs du Marché, au Marché Atwater. Les Suisses font aussi de l'excellent chocolat praliné, trouvable un peu partout, donc si vous êtes loin du Marché, il y a encore de l'espoir.
La recette est super simple à faire et se conserve au frigo.
NUTELLA MAISON
140g Pralinoise (le 3/4 d'une tablette)
50g (1/3T) chocolat noir ou au lait
50g (3.5 c. à ta.) beurre salé
25g (2 c. à ta) beurre de noisette
3/4T lait de noix de coco
Dans un bol, faire fondre la Pralinoise, le chocolat, le beurre et le beurre de noisette. Au micro-ondes, j'ai chauffé 30 secondes, brassé un peu et remis 30 secondes.
Ajouter le lait de noix de coco, mélanger au fouet ou avec un batteur électrique.
Verser dans un pot en verre avec couvercle, comme un pot Masson, et placer au réfrigérateur pour quelques heures.
I don’t like nutella ... I know, it's almost as criminal as to not love bacon. I actually like the concept of a choco-hazelnut spread, but I find that nutella just taste like sugar, contrary to their TV ad that shows cascades of hazelnuts ”and a hint of delicious cocoa".
A while ago, I’d found a great French version, that really tasted like hazelnuts, at Louise Decarie Confectionery on St-Denis. The place closed, so I had to find another option.
After several trials / errors, I finally made an excellent homemade version.
The secret is Pralinoise, a French chocolate praline. You can get it at Douceurs du Marché, at the Atwater Market. Switzerland also makes excellent chocolate pralines. A few brands are available here so don’t lose hope if you are far from the Atwater Market.
The recipe is super simple to make and will keep in the fridge.
HOMEMADE NUTELLA
140g Pralinoise (3/4 of a tablet)
50g (1/ 3T) dark or milk chocolate
50g (3.5 tbsp) salted butter
25g (2 Tbsp) hazelnut butter
3/4T coconut milk
In a bowl, melt Pralinoise, chocolate, butter and hazelnut butter. In the microwave I ran it for 30 seconds, stirred a little and ran it for another 30 seconds.
Add the coconut milk, whisk or beat with an electric mixer.
Pour into a glass jar with a lid, like a Mason jar, and place in the refrigerator for a few hours before serving.
The recipe is super simple to make and will keep in the fridge.
HOMEMADE NUTELLA
140g Pralinoise (3/4 of a tablet)
50g (1/ 3T) dark or milk chocolate
50g (3.5 tbsp) salted butter
25g (2 Tbsp) hazelnut butter
3/4T coconut milk
In a bowl, melt Pralinoise, chocolate, butter and hazelnut butter. In the microwave I ran it for 30 seconds, stirred a little and ran it for another 30 seconds.
Add the coconut milk, whisk or beat with an electric mixer.
Pour into a glass jar with a lid, like a Mason jar, and place in the refrigerator for a few hours before serving.
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